Yleisvaikutelmaltaan metsästyskoiraksi sopiva

Metsästäjien muovaama saksanmetsästysterrieri on pienehkö hieman pitkärunkoinen ja väriltään musta, tummanruskea tai mustien ja harmaiden karvojen sekoittama. Punakeltaiset ja selvästi rajatut merkit kulmakarvoissa, kuonossa, rinnassa, raajoissa ja peräpeilissä tekevät tästä veijarista persoonallisen. Rungoltaan saku on tiivis ja sopusuhtainen.

Käyttötarkoituksensa vuoksi sillä pitää olla pinnanmyötäinen ja tiheä karvapeite. Karvanlaatu vaihtelee kovasta karkeakarvaisesta karkeaan sileäkarvaiseen. Karvapeitteen tärkein ominaisuus on kestää vaativaa ja kuluttavaa metsästystä. Samassa pentueessa voi ilmetä monenlaista karvanlaatua, sillä sakuja ei erotella karvanlaadun mukaan. Ilmeen tiukkuus johtuu sen pienistä tummista silmistä, jotka sijaitsevat syvällä. Hampaat ovat suuret ja leuat vahvat. Saksanmetsästysterrierin kuuluu liikkua voimaa uhkuen, ja liikkeiden olla maatatavoittelevat ja vapaat.  

Koko
Saksanmetsästysterrierin ihannekoko on 33-40 cm välillä. Urosten ihannepaino 9-10 kg ja nartuilla vastaavasti 7,5-8,5 kg. Rinnanympärysmitaltaan rotumääritelmän mukainen saku on 10-12 cm säkäkorkeuttaan suurempi. Luonteessa on ytyä. Saksanmetsästysterrieri on luonteeltaan rohkea, kova ja kestävä, Jo käyttötarkoituksensa vuoksi sen tulee olla elinvoimainen ja kiihkeä. Kotioloissa se on helppohoitoinen ja vaatimaton seuralainen. Saku sopii myös lapsiperheisiin ja on kyltymätön kapulan noutaja. Luonteeltaan seurallinen ja yhteistyöhaluinen. Saku omaa tyypillisen täysiverisen metsästyskoiran luonteenominaisuudet. Eikä sovi sen vuoksi pelkäksi seurakoiraksi, vaikka täyttääkin viran metsästysreissujensa lomassa. Tarpeen vaatiessa se puolustaa rohkeasti kotiaan ja ystäviään. Saksanmetsästysterrierillä on erittäin korkea kipukynnys. Vieraisiin koiriin se saattaa suhtautua pidättyväisesti. Kun saksanmetsästysterrieri suuttuu, se on periksi antamaton ja taistelee terrierin tulisella temperamentillaan vastustajan kokoa kunnioittamatta. Sakun pentu pitää alusta asti kasvattaa asiallisen määrätietoisesti.  

Terveystilanne

Saksanmetsästysterriereillä on Suomessa todettu silmäsairaustapauksia, kuten muillakin koiraroduilla. Harrastajien toimesta rotu on PEVISAn piirissä sekä jalostusta ohjaa Kennelliiton hyväksymä Jalostuksen Tavoiteohjelma, JTO. Nykypäivänä rodun silmien terveyttä voidaan tutkia myös DNA:n avulla. Rodulla tavataan hammaspuutoksia ja jonkin verran polvivikoja. Sakua voidaan pitää kuitenkin suhteellisen terveenä rotuna.  

Turkinhoito

Saksanmetsästysterrierillä tavataan useammantyyppistä karvanlaatua. Kaikkia koiria ei näyttelyyn tarvitse ns. siistiä. Karvanlaadun kirjon vuoksi rodussa esiintyy myös pitempikarvaisia koiria, jotka on nypittävä. Parhaan siistimistuloksen saa, kun koira nypitään sormin noin 1-2 kuukautta ennen näyttelyä. Saksia tai trimmauskonetta ei tule käyttää. Koira pestään vedellä ja jollakin miedolla karkeaturkkisille koirille tarkoitetulla shampoolla vielä viikkoa ennen näyttelyä. Luolakoira tulee myös pestä metsästysreissun jälkeen apteekista saatavilla loisshampoilla tai mäntysuovalla.