PLL-Geenitesti
PRIMÄÄRI LINSSILUKSAATIO (PLL): Sairaus aiheuttaa linssin eli mykiön ripustinsäikeiden katkeilemisen ja linssin irtoamisen. Sairaus on aina molemmissa silmissä, mutta alkaa usein oireilla ensin toisessa ja vasta joidenkin kuukausien kuluttua toisessa.
Myös silmänpaine nousee. Silmänpaineen nousu johtaa sokeutumiseen vaihtelevalla aikataululla. Aluksi nousu voi olla vähäisempää ja ulospäin oireetonta, mutta linssin irtoamisvaiheessa paine voi nousta äkisti hyvin korkeaksi ja siihen liittyy voimakasta kipua. Sairauteen liittyy myös lasiaisen rappeuma. Sairaus periytyy resessiivisesti ja geenitestillä on mahdollista löytää terveet, sairaat ja kantajat.
Jalostustieteellisen toimikunnan kokouksen 6/2024 päätöksen mukaisesti saksanmetsästysterrierille on 17.9.2024 avattu sähköinen lähete PLL-geenitestille, joka antaa tuloksen primääristä linssiluksaatiosta.
Tulokset tulevat näkymään jalostustietojärjestelmässä muodossa normaali, kantaja tai sairas.
Testin tilaaminen ja tuloksen tallennus:
1. Testin tilaamiseen liittyvät ohjeet varmistetaan laboratorion kautta ja koiralle varataan näytteenotto.
2. Ennen näytteenottoa koiralle tilataan Omakoira-palvelussa tai sen mobiilisovelluksessa lähete haluttua geenitestiä varten. Vielä rekisteröimättömälle pentueelle tai sen osalle voi tilata lähetteitä, kun pennut on tallennettu Omakoiran pentueilmoitukselle.
3. Näytteenottajalle kerrotaan, että tulos halutaan tallennettavaksi Kennelliittoon, jotta hän tietää käydä vahvistamassa näytteenoton Omakoira-palvelun kautta.
4. Näytteenottaja toimittaa näytteen eteenpäin laboratoriolle, joka tuloksen valmistuttua puolestaan toimittaa sen sekä tilaajalle, että tallentaa sen suoraan Kennelliiton järjestelmään. Tulosten tallentamisen mahdollisissa viiveissä toivomme ensisijaisesti yhteydenottoa laboratorioon.
Tulokset hyväksytään laboratorioista Laboklin, Movet ja MyDogDNA/Wisdom panel.
Aiemmin saadut tulokset:
Ennen tallennuksen alkamista saadut tulokset voidaan tallentaa Kennelliitossa takautuvasti vain testatulle koiralle syntyneen pentueen rekisteröinnin yhteydessä.
Tällöin tulosraportista (tai muista tuloksen mukana toimitetuista dokumenteista) tulee käydä ilmi seuraavat tiedot:
- näytteen on ottanut virallinen näytteenottaja, joka on tarkastanut koiran tunnistusmerkinnän
- tutkimuspäivä
- tutkimus on tehty Kennelliiton hyväksymässä laboratoriossa.
Polveutumisen perusteella terve:
Polveutumisen perusteella terve -statusta ei valitettavasti ole vielä teknisesti toteutettu Kennelliiton järjestelmissä, eikä merkintää siis tällä hetkellä tehdä. Kun tekninen toteutus on valmis, on koiralle tarkoitus kirjata tieto, että se on sairauden suhteen terve (eli normaali) polveutumisen perusteella. Kirjaus tehdään korkeintaan kolme sukupolvea eteenpäin geneettisesti terveen testituloksen saaneista koirista. Tämän jälkeen on koira tai sen jälkeläiset testattava uudestaan, jos niille halutaan tulos. Polveutumisen perusteella terveeksi voidaan merkitä vain Kennelliiton tietokantaan tallennettujen tulosten perusteella. Polveutumisen perusteella terve koira vastaa jalostuskäytössä terveeksi testattua.
Ulkomaiset ja tuontikoirat:
Tuontikoirista, ulkomaisista jalostuskoirista ja tuontisperman osalta hyväksytään samaa sairautta koskevat ulkomaiset tulokset, vaikka testejä ei ole tehty Kennelliiton erikseen hyväksymässä laboratoriossa. Tulosraporttiin tai erilliseen näytteenottotodistukseen on oltava kirjattu koiran tunnistusmerkintä ja siitä on ilmettävä, että näyte on eläinlääkärin tai laboratorion edustajana toimivan näytteenottajan ottama.
Kaikissa epäselvissä tapauksissa kannattaa olla yhteydessä jalostusposti@kennelliitto.fi.
LABOKLININ LOMAKE GEENITESTIN TILAAMISTA VARTEN TÄSTÄ